KILPAILULAJIT


Jyväskylässä kilpaillaan syksyllä 2010 wushun taolu-lajien Suomen mestaruuksista. Taolu tarkoittaa yksin tai joukkueina suoritettuja kiinalaisiin taistelutaitoihin perustuvia liikesarjoja.

TAIJIQUAN JA TAIJIJIAN:
Taijiquanin liikkeet ovat kehittyneet iskuista, potkuista ja torjunnoista, ja liikesarjoista löytyvät kaikki kamppailulajien elementit. Taijille on kuitenkin ominaista liikkeiden pehmeys. Liikesarjat tehdään rennosti, keskittyneesti ja tasaisesti. Suorituksessa tavoitteena on mahdollisimman hallittu, kaunis kokonaisuus. Liikkeet suoritetaan ilman näkyviä voimanponnistuksia. Kilpasuoritus kestää 3 - 6 minuuttia, ja se voidaan tehdä musiikin säestyksellä. Taijijian tarkoittaa miekkailua taijin periaatteiden mukaisesti. Sulavissa ja kauniissa liikesarjoissa vaihtelevat leikkaukset, pistot ja torjunnat.

CHANQUAN:
Changquan on yleisnimitys useammalle samantyyliselle wushu-lajille. Changquanissa on Taijista poiketen paljon nopeita ja voimakkaita liikkeitä. Lajille ovat ominaisia laajat liikeradat ja ylväät asennot. Changquan sisältää myös runsaasti näyttäviä hyppyjä ja potkuja, jotka vaativat notkeutta, nopeutta ja voimaa. Kilpasuoritus kestää vähintään 80 sekuntia. Changquaniin kuuluu sekä aseellisia että aseettomia sarjoja. Aseellisissa sarjoissa käytetään esimerkiksi sapelia tai keppiä.

NANQUAN:
Nanquan on kotoisin Etelä-Kiinasta ja se jakautuu Changquanin tavoin useisiin eri tyyleihin. Nanquanille tyypillisiä ovat vakaat matalat asennot, joissa painopiste on alhaalla. Liikesarjoissa ei ole paljon hyppyjä, mutta lyönnit ja käsiliikkeet ovat erittäin voimakkaita ja nopeita. Liikkeitä vahvistetaan huudahduksin. Kilpasuoritus kestää vähintään 80 sekuntia. Nanquan on vaikuttanut useisiin japanilaisiin itsepuolustuslajeihin. Nanquan-lajeihin kuuluvat myös aselajit sapeli ja keppi.

PERINTEISET WUSHU-LAJIT
: Perinteisten wushu-lajien sarjaan hyväksytään kaikki yllämainittuihin lajeihin kuulumattomat aseettomat ja aseelliset wushu-lajit, esimerkiksi käärmetyylin wushu.